+38 044.3538673 [email protected]
+38 044.3538673 [email protected]
Кухня П’ємонту

Кухня П’ємонту

Типові рецепти п’ємонтської кухні можна розділити на дві категорії: ті, які беруть свій початок з традицій Королівської родини Савойя, і ті, які виникли з сільських традицій.

Кухня Пьемонта

У першому випадку маються на увазі дуже багаті страви, які подавалися на розкішних банкетах Королівського двору, такі як: шоколад, забайоне, болліто місто П’ємонтезе (страва з відвареної яловичини, свинячої ковбаси, курячого м’яса та інших потрухів, спецій і овочів) і фрітто місто алла П’ємонтезе (суміш зі смаженої ягнятини на кісточці, ковбаски, печінки, мізків, інших субпродуктів, котлет по-міланськи, артишоків і моркви, подається з мигдальним печивом Амаретто, яблуками).

Рецепти сільської кухні, навпаки, містять недорогі інгредієнти, а саме: Паніссо (хлібний виріб), банью каоду (запашний теплий соус), фінанціера (курячі тельбухи з маслом, грибами і марсалою), і т.д.

Дві душі П’ємонту, одна – багатого Королівського двору Савоярді, інша – бідна сільська, обидві внесли свій вклад у величезне розмаїття п’ємонтських кулінарних рецептів.

Говорити про традиційні рецепти П’ємонту, не відносячи їх до територій, які об’єднують цей північно-західний регіон Італії, майже неможливо. Гастрономічний тур по п’ємонтській кухні веде нас через солодкі пагорби Ланге – батьківщини фундука, трюфеля і знаменитих вин.

Через широкі рівнини Верчеллі, Б’єлла і Новари – королівств рису, інгрідієнта-принца всіх різотто, панісса і паніша.

Щоб потім доторкнутися до крутих схилах Альп, де місцеві меншини Вальдес або Вальзер подарували кухні П’ємонту рецепти великої традиційної цінності, а саме: суп деі Вальдезі, кальєтте, піррубангада, та інше.

Не забуваючи також про території з озерами та річками, де можна спробувати найкращу рибу, таку як лин Гоббі місцевості Піянальто, продукт DOP (Denominazione di Origine Protetta- найменування, що охороняється за походженням).

Особливо слід згадати про сири, в П’ємонті їх налічується більше 60 видів, починаючи від найсвіжіших Томіні і закінчуючи більш витриманими, такими як Брус або Горгондзола.

Рецепти п’ємонтської кухні відомі, перш за все, своїми міцними ароматами. Часник і анчоуси Баньї каоді або різкий запах білого трюфеля території Ланге, якого доповнює таярін.

Такі сильні аромати добре поєднуються з міцними червоними винами Барбера д’Асті або витриманими, такі як Бароло.

Багато історичних рецептів народилися в Турині, щоб потім поширитися по всій Італії і світу, як, наприклад, рецепт гріссіні або Амаретто ді Момбарудзо.

На щастя, в останні роки знову відроджуються традиційні рецепти, які були давно забуті, такі як артишок Ніцци Монтеферрато, цибуля-порей Червера або вафлі гофре.